Nezamestnaní dohodári by mali na zdravotných odvodoch zaplatiť menej

07.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) - Nezamestnaní dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, by mohli platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení navrhuje, aby sa na nich už nevzťahoval minimálny vymeriavací základ samoplatiteľa pre poistencov, ktorí majú príjem vyšší ako 15-násobok životného minima a nie sú tak už poistencami štátu. Ak takýto poistenec teda v súčasnosti zarobí viac ako 2918,7 eura, musí si od 1. januára 2013 poistné platiť sám.

Zmena výpočtu poistného má pomôcť odstrániť neprimeranú finančnú záťaž pre takéto skupiny poistencov. "Napríklad, ak poberateľ dôchodku bude mať kapitálový príjem vo výške 3500 eur, jeho minimálny vymeriavací základ by bol vo výške 4716 eur," poukázalo ministerstvo. Po novom sa odvody v takýchto prípadoch majú platiť zo skutočne zarobenej sumy.

Návrh legislatívneho rámca počíta aj s tým, že ľudia zamestnaní na Slovensku, ktorí zároveň pôsobia aj ako samostatne zárobkovo činné osoby v rámci Európskej únie, by mali byť evidovaní už nielen ako zamestnanci, ale aj ako SZČO. Z tejto činnosti by tak mali byť platené aj preddavky, respektíve poistné, na verejné zdravotné poistenie. Novela prináša aj novinku, že za nezvestné osoby bude poistné platiť štát.
 

Vyberte región